29ª Sagra delle Erbe Palustri

Ja fa uns anys que pels vols de la Diada de Catalunya viatgem a Itàlia per participar en aquest esdeveniment impulsat per la família Barangani Mª Rosa, Luigi i l’Andrea amb el suport i recolzament d’un conjunt de voluntaris ben peculiar, persones grans fins a 97 anys dedicades tota la vida a fer cistells i un grup de joves que van agafant el relleu…

A Villanova di Bagnacaballo ha deixat d’existir un ritme de vida dedicat a l’elaboració de cistelleria, fent servir, sobretot, plantes de zones humides com la balca(thyfa angustifolia), joncs(scirpus lacustris), cenissos (pragmites australis)… era una feina desenvolupada sobretot per dones, una feina de supervivència, dura i portada a una professionalització extrema, que podem constatar veient la perfecció tècnica de les peces exposades al museu.

En aquesta zona situada dintre la planura del delta del riu Po la bicicleta ha sigut i es un medi de transport molt estès. Tothom va en bici!, petits i grans i a totes les hores del dia, el vespre i la nit!, potser això explica el bon estat de salut d’aquestes senyores i la gent d’aquí . La veritat es molt agradable moure’s en un entorn on corren tantes bicicletes.

Anar en bici:             + salut         -soroll               -contaminació

Aquest entorn em crida l’atenció particularment, ja que te certes semblances amb les zones aigua mollenques de la desembocadura del riu Fluvià i el Baix Ter, les mateixes bardisses, les mateixes plantes…en un altre mar.

En aquesta edició ens trobem amb les instal·lacions noves  del Ecomuseo Delle Erbe Palustri , http://www.ecomuseoerbepalustri.it/ecomuseo/chi-siamo/, ens dona satisfacció perquè notem en l’ambient un canvi evolutiu i una progressió endavant amb el tema cisteller a Villanova, l’Andrea ens comenta la intenció de dinamitzar l’Ecomuseo impartint cursos de les tècniques locals i anar convertint la sagra en un monogràfic de cistelleria o donant-li un format de trobada internacional de cistellers.

Donem l’enhorabona als impulsors d’aquest projecte i també animar-los i encoratjar-los davant les dificultats administratives que ronden en tota mena de projectes i esdeveniments culturals d’aquest tipus, lluny de negocis, transaccions i inversions econòmiques que son tan de moda i abunden avui dia.

Només resta agraïr el tracte i l’acollida que ens continuen donant tots els organitzadors i voluntaris i haver pogut compartir uns dies junts i també amb altres cistellers italians d’altres regions.

Marxem amb un bon gust de boca, sabent que participem en un moment de transició cap un futur engrescador…

Aquesta entrada ha esta publicada en Fires. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a 29ª Sagra delle Erbe Palustri

  1. Marina ha dit:

    Exciting project, and that you and Magda were able to go to Italy!
    Thanks for posting 🙂
    M x

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s