Barraca del Pessebre Vivent de Pals

L’Associació del Pessebre Vivent de Pals ens ha encarregat la construcció d’una barraca de borrom per tal de fer-la servir com la cabanya de l’escena o quadre dels pastors d’aquesta representació nadalenca que cada any aplega milers de visitants.

El procés va començar unes setmanes abans amb l’anada a buscar les fustes de castanyer que serveixen per a fer l’estructura de la barraca: les parets i el teulat amb pendent de dues aigües.

Després es va anar a tallar les canyes amb què es revesteix tota l’estructura. I finalment la balca amb que es cobreix el teulat per tal d’evitar que l’aigua de pluja es filtri.

Aquest prototip de barraca de borrom, que fa 20 metres quadrats, l’hem construït amb una colla d’amics tal i com feien els nostres avantpassats, fent servir les mateixes tècniques i els mateixos materials: canyes, troncs, balques i cordill d´origen vegetal.

Les barraques de borrom (amofilia arenaria) són els habitacles més antics de Catalunya. Es tracta, sens dubte, d’uns dels elements arquitectònics més destacats del patrimoni popular dels aiguamolls catalans, com ara els deltes de l´Ebre, i del Llobregat, els Aiguamolls de l´Empordà , la Gola del Ter , i els arrossars de Pals, i també d’una importantíssima herència cultural única a Catalunya, que cal protegir i conservar.

Aquesta entrada ha esta publicada en Barraques. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s