Els continguts de la Fira del cistell de Salt no són els d’una fira qualsevol de cap de setmana, sovint no valorem el que tenim a casa. Aquests continguts en el món cisteller es podrien catalogar de “fora de sèrie”, la Fira del Cistell de Salt es podria posar al costat de la millor fira del sector a nivell europeu.
Cal destacar alguns del cistellers:
Entre d’altres, des del primer any de la fira, hi assisteixen sens falta dos cistellers que representen la cistelleria tradicional catalana, que són en Miquel Serra i en Miquel Pascual, tots dos reconeguts mestres artesans de manera merescuda.
Per altra banda també destacar una empresa catalana de nova creació anomenada Pont de Querós, que fa tota mena de treball amb vímet (com a ells els hi agrada dir “solucions amb vímet”). Aquest any han tingut ressó mundial amb el seu treball al pabelló espanyol a la Exposició Universal de Shangai, col·laborant amb el disseny de les plaques de vímet que cobrien el pabelló, dins el treball de l’arquitecta Benedetta Tagliabue.
També arriba a Salt la cistellera anglesa Sally Goymer, reconeguda a bastament pel seu bagatge en el món cisteller.
Des de Galícia arriba en Lluís Grau, cisteller català que ja fa uns anys que hi està afincat. Treballa la cistelleria tradicional del Solsonés i ara especialitzat en cistelleria tradicional gallega. En Lluís ja fa anys que és professor de cistelleria impartint classes, sobretot a Anglaterra.
També desde Galicia cal destacar l’Enrique Taboas, cisteller tradicional de làmines de fusta, la seva parada és impressionant.
Des d’Itàlia arriben en Pino i la Francesca, cistellers de castanyer del nort d’Italia, que aquest any impartiran el taller per a nens a la fira, també destacar l´associació Salice vivo.
Ja fa unes edicions que desde França arriba en Philipe Chastenet, cisteller francés amb un gran bagatge i destaca per les seves peçes impecables, temim sort que té una filla visquent a Perpinyà i que així és més proper a Salt.
Jette Mellgren cistelleria danesa, enguany participa a la Fira del Cistell amb una exposició dels seus treballs.
També caldría destacar una incorporació d’última hora, la Jacqueline Poiraud, cistellera francesa que viu en un poble a tocar de la frontera amb Suïssa. És una artista que fa cistells i que destaca per la seva manifesta sensibilitat i al mateix temps la força que és pot apreciar en el seu treball.
També una incorporació d’última hora és la d’en Tomeu Perelló, cordador de catires mallorquí.
A part dels cistellers participants a la fira hem de destacar la presencia de Carlos Fontales, a qui podríem catalogar d’institució pel seu treball de recerca, coneixement i divulgació en el món de la cistelleria espanyola, i Francesc Trepat cisteller tradicional de Lleida, referent en la cistelleria catalana. Tots dos són membres del jurat en el primer Certamen de Cistelleria Roser Albó.
Un atractiu més de la fira és el repte que tenim els cistellers de la construcció de la peça gegant, aquest any una nansa llagostera, que comporta una gran dificultat tècnica.
Per últim, dir que la peça commemorativa d’aquest any és la plata de cul de queixal que es podria catalogar d’emblema de la cistelleria catalana, la podreu trobar a la venta en la parada de l’Associació de cistellers i cistelleres de Catalunya.
Una última cosa a dir és que a la fira del cistell a part de cistells hi podreu trobar una gran quantitat d´humanitat, i aquest fet es manifesta perqué els cistellers que hi assisteixen a la fira són els que fan els cistells que porten a vendre.
ASSOCIACIÓ DE CISTELLERS
SALT, 30 de setembre de 2010